Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nyári borkalandozások

Gasztro
2015. június 14. 15:10

„...És Isten megteremté a bort, hogy az emberek vigadjanak. Az emberek vigadtak, és Isten látta, hogy ez jó. De az emberek egyre többet ittak és vigadtak, és egyre kevesebbet foglakoztak Istennel. És Isten látta, hogy ez nem jó. Ekkor Isten megteremté a másnapot...”

Bizony be kell tudni osztani az erőnket, ha a nyári melegekben adjuk borozásra fejünk. A nagy meleg csak az igazán művelt alkoholistáknak kedvez: a tudatlan vedelők könnyen tapasztalják meg, milyen kegyetlen bosszút áll a mértéktelen ivás kánikula idején. Ilyenkor kell előnyben részesíteni a könnyedebb fehérborokat, a gyümölcsös rozékat, és uram bocsáss: a fröccsöket. Hamvas Béla örökbecsű gondolatát, hogy „az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan”, nyáron tegyük kicsi zárójelbe, mert könnyen szaporíthatjuk a macskajajosak táborát. És ne feledjük: igyunk a bor mellé sok vizet, bármennyire is hat ez istenkáromlásnak első hallásra.

A fröccs – áldassék örökké Jedlik Ányos neve és az ő savanyúvízi készülete – nem képzelhető el, csak a jó magyar szikvízzel: aki olyasmire vetemedne, hogy ásványvízzel keveri, az más disznóságra is képes. A szódavíz olyan Monarchikum, mint a szaloncukor: csak a régi Osztrák-Magyar Monarchia területén ismerik. Délen, Újvidéken még elképzelhetetlen nélküle a kávéházi élet, ha Nameštajt rendelünk, két félliteres kancsót kapunk egy fröccsös pohárral: az egyikben bánáti rizling, a másikban szikvíz. Mindenki úgy keveri, ahogy úri gusztusa kívánja. De ha átmegyünk a Dunán, hiába keressük a szódát, ott azt hallomásból sem ismerik. És így van ez keleten, északon, nyugaton is.

„Kétféle fröccskeverés…”

Amúgy a fröccs keverésének két iskoláját ismerjük. Az egyik szerint a vizet nemesítjük borral: ebben az esetben kevésbé csípős, lágyabb fröccsöt kapunk. Az elterjedtebb módszernél a bort húzzuk fel szódával, ilyenkor fickósabb, gyöngyözőbb nedűt ihatunk. Az arányok kérdésében nincs a magyarnál találékonyabb nemzet, a honi fröccsfélék száma a végtelent közelíti. Újabban előtérbe kerülnek a bátrabb fröccsverziók, amikor gyümölcsök, szörpök és egyéb huncutságok is kerülnek frissítőnkbe. Mielőtt megbotránkoznánk, vegyünk egy nagyobb lélegzetet, és keressük elő kísérletező énünket.

A vörösboros fröccs látványosan feljavítható friss szederrel, pirosbogyós gyümölccsel. És innen már vékony a mezsgye a fröccs és a koktélok között. Cherry brandy, meggyszörp, chardonnay jégkockákkal, szódával. Nyalásnyi gin, citromkarikák, cserszegi fűszeres fröccs. Vagy: Irsai Olivér fröccs eperrel, citromkarikákkal. Esetleg szürkebarát fröccs bodzás uborkával, mentával és citromfűvel. A variációs lehetőségek a végtelenbe tűnnek. Ha fantáziánk cserbenhagyna, bátran guglizzuk meg a témát, meg fogunk döbbenni, milyen hajmeresztő finomságokat kísérleteztek már ki borivó cimboráink. Ezek könnyű, játékos italok a meleg nyári napokra, amikor a napsütés könnyen megtréfálja a felkészületlen borkóstolót.

„Ne vállaljuk túl magunkat…”

Persze egészen más a helyzet, amikor már lebukott a nap, ilyenkor előkerülhetnek a testesebb fehérek és természetesen a vörösök is. És ne feledjük: állampolgári kötelességünk segíteni a borászokat. Ha nem isszuk meg a boraikat, nem lesz helye a következő szüret termésének. Egyébként szent meggyőződésem, hogy nincs annál jobb, mint amikor a kedvenc borainkat ott fogyasztjuk, ahol készültek: a pincében – a borász szakértői figyelmével átölelve. Remek kirándulásokat szervezhetünk Csopak, Füred vagy a Balaton-felvidék pincéibe. Csak arra ügyeljünk, ne vállaljuk túl magunkat – egy kirándulás egy pince. Maximum kettő. Különben könnyen járunk úgy, mint jómagam az első Nyitott Pincék napján, amikor a három somlói pince után Badacsonyban már rögtön a vörösökre ugrottam, Balatonfüredet, Csopakot pedig már nem tudtam megkóstolni, mert alkalmatlan állapotba kerültem, nem merném állítani, hogy önhibámon kívül.

A kirándulásokat lehetőleg szervezzük vonattal, autóbusszal, nincs kegyetlenebb és szerencsétlenebb állapot, mint józan autóvezetőként lekövetni barátaink pincelátogatását – hacsak nincs olyan szerencsénk, hogy találunk egy elkötelezett antialkoholista barátot, aki jól tűri a jókedvű, borgőzös utasokat. De az ilyen úrvezető Magyarországon ritkább, mint a fehér holló. Maradjunk a tömegközlekedésnél.

„Të nyersen ëszëd a bort?”

Kerüljük a tömegborokat! Az a bor, amelyikből tízezernél több palack van, fölöttébb gyanús. Keressük a kisebb tételeket! Csak jót igyunk, mértékkel. Szeressük a bort! És ő meghálálja. Ha nem élünk vissza vele, végigkíséri és bearanyozza egész életünket. Bánhidi Laci bácsiról mesélik (gyermekkorunk örök Matula bácsijáról, aki bizony nem vetette meg a bort), hogy amikor megkérdezték tőle, mi szeretne lenni, ha újra kezdhetné az életét, ő azt válaszolta: muslinca. Borban születik, borban is hal meg. Azt is mesélik, hogy egyszer fülön csípett egy kisfiút, aki dézsmálta a szőlőjét. Így fedte meg: Të, gyerëk! Mëg vagy te őrülve??? Të nyersen ëszëd a bort?!?

Tóth Loon
Fotó: Babják Tamás

További képek

További cikkek

Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Gasztro
A visszajelzés a jó fagyi titka
Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.