Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Tamás pince: több mint bor

Gasztro
2015. június 14. 15:08

Tamás Ervin szülei Paksról költöztek Csopakra a kilencvenes évek elején. A család kezdetben csak szőlőtermesztéssel foglalkozott, ám az idők folyamán más termékekkel is kiegészült a repertoár. A fő profil azonban máig a bor maradt.

Mekkora a birtok, és milyen borokat készítenek?
Jelenleg három hektárral rendelkezünk a község déli lankáin. A pince zászlóshajója természetesen az olaszrizling, amit szerintem Csopakon mindenkinek kötelező nem csak készíteni, hanem jól elkészíteni! Ezen kívül szürkebarát, tramini, cabernet franc, syrah, pinot noir és egy kevés merlot is megtalálható a pincénk kínálatában.

Úgy tudni, a természetesség a filozófiájuk. Mit jelent ez pontosan?
Az egész területet a családdal, néha egy-két fő segítségével mi magunk műveljük meg, és kizárólag az itt termett szőlőből készítjük borainkat. A természetességet és a minőséget tartjuk szem előtt, így a legtöbb mai modern segédanyagot elutasítjuk, fajélesztőt, enzimeket, aromákat, színezéket és stabilizátort sem használunk. Csak ként teszünk a borba, mértékkel – ezt már a rómaiak is így csinálták. A pincékben kizárólag fahordókban érlelünk, a présünk is hagyományos kosaras prés. Úgy gondoljuk, a mai globalizált világban az eredetinek és hitelesnek egyre nagyobb értéke lehet.

„Zselék, szörpök, chutneyk”

A szőlőtermesztésen kívül mivel foglalkoznak még?
Szüleim ahhoz a generációhoz tartoznak, akik nem szeretik, ha valami kárba vész, ennek megfelelően a birtokon a fa alatt bizony nem rothadnak el a gyümölcsök. Édesanyám mindent feldolgoz, és kitalálta, hogy próbálkozzunk meg a nálunk termett gyümölcsökből különböző terméket előállítani. Így jelenleg a boron kívül legnagyobb mennyiségben levendulaszörpöt készítünk, de nemrég pitypangból, akácvirágból, bodzából, orgonából és rózsasziromból is elkezdtünk különböző zseléket, szörpöket, chutneykat főzni. Pár éve levendulából cidert és keserűszörpöt is készítettünk. Egyébként van saját fűszerkeverékünk is, amely kiváló az egytálételekhez.

Ki a célcsoportja ezeknek a termékeknek?
Elsősorban azoknak készítjük termékeinket, akik odafigyelnek a táplálkozásukra. Manapság rengeteg adalékanyag található az élelmiszerekben. Ezzel persze nincsen feltétlenül gond, de az évek alatt elfogyasztott adalékanyagok összeadódnak, és az ember egy idő után nem tudja, hogy mitől vannak olyan betegségei, amelyet a szülei vagy a nagyszülei nem is ismertek.

Mekkora mennyiségekkel dolgozik? Kik a felvásárlók?
Borból nagyjából 8–9 ezer üveg készül évente, szörpökből pedig 3–4 ezer. A nagy boltokba nem jutunk el, de ez kifejezetten nem is cél. Jellemzően borszaküzletek, ínyencboltok és környékbeli éttermek – például a Chianti, a Baricska vagy a Kredenc – vásárolnak tőlünk borokat, lekvárokat. De az ország különböző pontjaira is szállítunk, ilyen például a Michelin-csillagos Costes, a Pomo D’oro és a balatonszemesi Kistücsök étterem. Emellett Ausztriába, Németországba, Dániába, Svájcba és Angliába is eljutnak boraink és szörpjeink.

„Természetes egyensúly…”

Széles a termékpaletta, de gondolkozik-e még más termék megvalósításán?
Mindig kísérletezünk, mindig keresünk növényeket, amelyekből új ízű szörpöt lehetne készíteni. Jelenleg tízféle szörpünk van, de mindig jó lenne valami újjal előrukkolni, nem szeretünk csak úgy ücsörögni. Most különböző kekszeken gondolkozunk, amelyekhez mandulát és levendulát használnánk fel. Terjeszkedni egyelőre nem szeretnénk, de öt-hat, esetleg tíz év múlva lehet, hogy néhány hektárral bővülünk. A jelenlegi termékpalettából megélünk, és a vásárlóink is szeretik. Megvan a természetes egyensúly, a munka mellett jut idő a családra is.

Úgy tudni, fényképészettel is foglalkozik…
Igen, egyik szakmám a fényképészet, édesapámmal közösen készített „A tőkétől a pohárig” című könyvet például az én fotóim illusztrálják. A fotózásra ma már nagyon kevés időm jut, az utóbbi időszakban egy kicsit háttérbe szorult az életemben. Természetesen vannak a fejemben fotó-ötletek, jó lenne például portrékat készíteni a barátaimról.

Tamás Ervin a háromhektáros csopaki birtokon él családjával, ahol 2000 óta vesz részt a szőlészetben és ház körüli munkában. A permakultúra ismeretét édesapjától és számos könyvből ismeri. A szőlő és a borok alapos ismerete, valamint termesztése és készítése ellenére nem tartja magát borásznak.

Gesztesi Ákos
Fotó: Babják Tamás

További képek

További cikkek

Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Gasztro
A visszajelzés a jó fagyi titka
Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.