Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Egy jó kert anatómiája

Építészet
2015. június 14. 14:59

Egy ökológus barátom azt mondta, hogy a tökéletes kert – amely a szerinte nem létezhet – olyan lenne, amely akkor is változatlan és pompás marad, ha akár ötven évig nem érinti emberi kéz. Tehát önműködő és önfenntartó mikro ökoszisztéma, élettér, amely biztosítja saját élőlényeinek fennmaradását.

A kert – a mi általános felfogásunkban – egy olyan, többnyire bekerített terület, ahol haszon- vagy dísznövények termesztése, gondozása folyik, és ahol állandó, embert próbáló, izzadságszagú és kemény kerti munka vár a tulajdonosra. Az igazság szerintem – mint mindig – valahol középen van.

A kert, amelyet most bemutatunk, pontosan ilyen: szükség van ugyan itt is kerti tündérre (aki esetünkben a ház asszonya, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó pedagógus, helytörténész), aki vigyázó szemével felügyeli a természet visszatarthatatlan terjeszkedését, de a megfontolt kerttervezésnek köszönhetően már nincs sok dolga. A kert a veszprémi Buhim-völgyben található, a vár alatt, a Séd partján.

Első pillantásra feltűnik, hogy minden beleillik és beleolvad a környezetbe. A kert megtervezésénél nem csak a vágyak, hanem a körülmények és az adottságok is fontos szerepet játszottak. Példás az együttműködés a tulajdonosok elvárásai és a kerttervező fantáziája között – figyelembe véve a hely adottságait és klímáját.

„A múlt és a jövő találkozik”

A kapun belépve balról egy hatalmas hortenziás fogad bennünket – a ház ura, Bősze Ferenc ügyvéd kedvence, közepén Raffay Béla torzójával. Sajnos most nem teljes pompájában látjuk, a virágázásig még egy hónap van hátra. Mögötte kedves tavacska, csobogóval, vízililiommal és békakórussal és – a család legnagyobb örömére – unoka-korláttal… Lám, a szeretet és az aggódás is emelhet korlátokat. A tó partján még egy Raffay mű: a gránittömbből kifaragott Ölelkezők. A kert szoborbősége egyébként a szobrász és a tulajdonosok mindenen átívelő barátságán alapszik, így a kert hálásan befogadta a művészetet is. Ha kicsit megemeljük a tekintetünket, az égből az érseki palota pillant ránk a várból, mint valami magas trónról. A múlt és a jövő találkozik. Tipikus veszprémi hangulat.

A ház bal oldalán található átjárón – hatalmas, Korfuról még hajtásként hazahozott leánderek díszítik – átsétálva a kert hátsó részébe érkezünk. Mintha egy másik kert fogadna bennünket. A külső napsütötte, a belső hűvösebb, árnyasabb. Az átjárót gazdagon befutotta már a vadszőlő és a borostyán, a tégla és a kő textúrája kiemeli a zöldes-piros levelek színét, melyet az ablakokban virágzó muskátlik erősítenek meg. A fal bizonyítja: az építészet is művészet, tud valami úgy lenni modern és mai, hogy visszaadja a múlt hangulatát. Balról mediterrán hangulat, lépcsős örökzöld kert, mely a masszázsfürdőt rejti. Tövében még egy Raffay szobor. Szemben gyönyörű árnyékos pergola, gazdagon befutotta a lilaakác: a család kedvenc nyári tartózkodási helye. A vár felől lombkorona védi az illetéktelen pillantásoktól. Jobbra rózsakert, levendulával, hogy kordában tartsa a levéltetveket, felette mosolygós napocska – egy napóra.

„Képzőművészet a kertben”

Mellette nyílik a ház télikertje, mintegy virágos légzsilip, amely bevezeti a külső teret magába a házba: ez a család kedvenc téli tartózkodási helye. Bentről pazar kilátás nyílik a kertre. Balra még egy Raffay szobrocska, egy igazi kincs, a Csúfolkodó, a szobrász diplomamunkája. Hátul úszómedence. Akinek van, az tudja csak igazán, mennyi munka van vele… A falon mesés Mediterrán hangulat című kerámia kompozíció, Kádár Tibor festőművész tervezte, és Halmos Ferenc keramikus készítette. A ház mellett továbbhaladva ásott kút, a mogyoróbokrokon túl pedig visszajutunk a kerti tóhoz. A kerítésen túl a Séd csobog.

A kert magába öleli a házat. Védi, díszíti. Ilyen szerintem a jó kert, ez a funkciója. És mielőtt elkönyvelnénk, hogy egy családi díszkertben járunk, óvást kell emelnem: ez Veszprém egyik leghasznosabb kertje volt és – reméljük – lesz is. Haszonkert ez a javából, még ha nem is abban az értelemben, ahogy ezt érteni szokás, mert manapság a kultúra haszna nem igazán értékeli a „közt”. Ugyanis ez a kert adott otthont a Buhim-völgyi Szalonnak, ahol több mint száz kulturális rendezvényt tartottak az önzetlen házigazdák az elmúlt közel húsz év alatt. Ahol sok száz zenész, énekes, költő, író és közéleti személy fordult meg, jelentősen gazdagítva Veszprém város művészeti közéletét.

A Szalon Kertje
Született: 1998-ban. 2004-ben Veszprém legszebb kertje.
2000 és 2011 között a Buhim-völgyi Szalon helyszíne, ahol olyan közismert művészek, tudósok és közéleti személyiségek fordultak meg és érezték jól magukat, mint a városvédő Ráday Mihály, Sára Sándor, Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők, Szőcs Géza költő, Berecz András népdalénekes, Cseh Tamás előadóművész, Pege Aladár gordonművész, Hámori József akadémikus, Kallós Zoltán népzenekutató, Paskai László bíboros, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Lázár Ervin író, Haumann Péter, Bárdi György és Bodrogi Gyula színművészek, és még sorolhatnánk, szinte vég nélkül…

Tóth Loon
Fotó: Babják Tamás

További képek