Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A divat elmúlik, a stílus örök!

Divat
2015. június 14. 14:47

„Izgalmas dolog valakinek megmutatni, hogy milyen lehetőségek rejlenek a külsejében. Még akkor is, ha nem ez a legfontosabb dolog az életében…”

A fenti sorok egy olyan fiatal hölgy hitvallását tükrözik, akinek az a szakmája, hogy az emberek öltözködésével foglalkozzon. Vajda Alexandra a budapesti Werk Akadémián végzett stylistként. Az Ecoport magazin olvasóinak most ötleteket ad ahhoz, miként legyenek divatosak úgy, hogy öltözködésükben személyiségük jegyei is megjelenhessenek. Azt tanácsolja: minden esetben törekedni kell az esztétikumra, hiszen az örök alapszabály: háromnál több textíliájú és színű ruhadarab egyidejű viselése nem előnyös. Erre nem mindig könnyű odafigyelni, de akit komolyan érdekel külső megjelenése, mégsem hagyhatja figyelmen kívül.

Az idei nyár olyan, mint egy időutazás a divat világában. 2015-ben melyik évtized jellemző ruhadarabjai köszönnek vissza?
A legendás hetvenes évek stílusa: hasított bőr anyagok, feltűnő színek és minták, illetve a tengerész stílus és a monacói sikk, amely nyaranként sokak örök kedvenc stílusa.

Az urak vagy a hölgyek fordulnak gyakrabban Önhöz öltözködési tanácsokért?
Ügyfeleim között jelenleg a férfiak vannak többségben. Talán azért, mert elegük lett abból, hogy mindig „egyformán nézzenek ki”. Az utóbbi időben egyre inkább az a jellemző, hogy többet foglalkoznak a külsejükkel.

„Monacói sikk”

Az uraknál maradva: az idei nyárra milyen öltözéket javasol azoknak, akik a praktikumot és a kényelmet kedvelik, ugyanakkor nem szeretnének ódivatú öltözetben megjelenni
A meleg nyári napokra, illetve vízpartra vagy vitorlázáshoz a már említett monacói sikk jellemzőit: az elengedhetetlen csíkos piké pólót, hűvösebb estére és vacsorapartira sportzakót, pasztellszínű nadrágot és sötétkék mokaszint – utóbbi kiegészítőt nyilván csak a tökéletességre vágyó uraknak ajánlom. A lényeg a kényelem és a könnyed elegancia kombinációjában rejlik.

Mindegyik szezonnak megvannak a maga divatos színei. Idén melyek jellemzőek?
Színekben a piros és a kék dominál, utóbbinak szinte az összes árnyalata. A 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókban a tervezők bátran alkalmazták a kék legkülönbözőbb árnyalatait: a tengerészkéket, az olajkéket, a pasztellkéket, a farmerkéket, melyeket akár egy öltözéken belül is kombinálhatunk. Az igazi trendi nagyvárosi stílus jegyében öltözhetünk tetőtől talpig farmerbe is.

Mit ajánl a fiatalosabb stílus kedvelőinek? Akár a hetvenes évek nagy slágerét, trapézfarmert is hordhatnak?
A trapézfarmer hihetetlenül nagy erővel jelenik meg az idei tavaszi-nyári divatban. Stílusban kitűnően illik hozzá a szintén reneszánszát élő klasszikus bomberdzseki, amely egészen extrém színekben és mintákkal, például óriási virág- és madármintákkal is kapható. A színes virágminták egyébként az idei férficipő divatban is megjelentek, egészen extravagáns módon.

Felmerül a kérdés, hogy ezek a darabok vajon nem maradnak-e ott az üzletek polcain.
Valószínűleg nem, hiszen mindig akadnak, akik szeretik, ha élen járhatnak a különböző aktuális trendek viselésében. A visszafogottabb stílusú uraknak a hasított bőrt és a lenvászon anyagokat, illetve a vékonyabb gyapjúkabátokat, zakókat ajánlom.

„Újraélednek a ’70-es évek”

Most, hogy az urakat már felöltöztettük, a hölgyekre is szánjunk egy kis időt. Az ő esetükben annyival könnyebb a dolgunk, hogy a divat és az esztétikus megjelenés iránti vágy nemi jellegzetesség, és a jó ízlés szinte genetikai sajátosság.
A hölgyek többnyire valóban szeretik és érzik is a divatot. Ám ami még ennél is fontosabb, ahogy Coco Chanel fogalmazott: „Keresd meg a Nőt a ruhában. Ha nincs ott, akkor a ruha sincs.” Mi, nők, elsősorban magunknak öltözünk, és nem mellesleg a férfiaknak, akik, valljuk be, elég kritikusak tudnak lenni, és ha részletekben nem is, de elég jó megfigyelők. Ennek jegyében a hetvenes évek kontrasztos sziluettjei és szabásvonalai az idei nyári szezonban a hölgyek kedvencei lehetnek, különösen a testhez simuló, trapézszárú nadrágok, a bermuda sortok és a laza, hosszított blézerek, olyan különleges anyagokból, mint például a nappabőr. Ápolnak és eltakarnak, ráadásul mindenkinek jól állnak.

Divatos marad a korábbi évek nagy slágerének számító balerina stílus és az elegancia elengedhetetlen képviselője, a ceruzaszoknya magas sarkú cipőkkel?
Ezeket a trendeket idén is bátran viselhetjük. A bájos balerina stílus jellemzői a pasztellrózsaszínű darabok, amelyek nemcsak elegánsak, hanem praktikus és kényelmes szettekhez is nagyszerűen illenek. Egy másik irányzat az úgynevezett viruló nőiesség: apró vagy óriási, élethű vagy absztrakt virágmintákkal, nemcsak a ruhákon, hanem a kiegészítőkön is. Az úgynevezett élenjáró elegancia dinamikus, letisztult, nőies darabokból épül fel, míg a „farmer lánya” trend önmagáért beszél: már nemcsak a lezser és a csinosabb farmerdarabokat mixelhetjük egymással, hanem azok sötétebb és világosabb árnyalatait is. A hetvenes évek divatos darabjai a 2015-ös tavaszi-nyári szezonban a következő anyagokkal és színekkel köszönnek vissza: hasított bőr (csizma, apró virágmintás egyberuhák és a rojtos poncsó), műbőr és szarvasbőr kabátok, szoknyák, kiegészítők, feltűnő színek és minták, különleges vállmegoldások, magasan sliccelt bőr ceruzaszoknya, vagy lágy fodrokkal, visszafogott kivágással készült darabok, melyek harmonikus kiegészítője az örök divatos tűsarok.

Idén ősszel jelenik meg Alexandra első saját kollekciója, amely az 1920-as és ’30-as évek újratervezett darabjaiból áll, a nagy kedvenc, Coco Chanel világát tükrözve. Stylistként állandó közreműködője a divattal foglalkozó bloggerek munkáinak, színészek, modellek és televíziós személyiségek személyi stylistja, divatbemutatók szakértője. Ősztől az 1900-as évek divattörténetét oktatja majd egy budapesti modelliskolában. A gardróbfrissítéstől kezdve a teljes átváltoztatásig mindenkinek szívesen segít, aki a tanácsát kéri öltözködés, divat és stílus témában. Saját honlapján, a www.personal-stylist.hu oldalon referenciamunkái is megtekinthetők.

Szauder Rita
Fotók: Babják Tamás

További képek