Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Úgy érzem, egy angyal vezeti a kezemet

Kultúra
2015. június 14. 14:26

Salföldön, műtermében beszélgettünk Somogyi Győző Kossuth-díjas festő- és grafikusművésszel munkáról, művészetről, színekről, kiállításról és arról, hogy mit jelent számára az érték.

Amikor megérkeztünk, éppen egy festményen dolgozott. A gazdaság mellett, melyet itt Salföldön vezet, a művészet jelen tud lenni a mindennapjaiban? Jut rá ideje és energiája a rengeteg teendő mellett? Egyáltalán hogyan fér meg egymás mellett ez a két tevékenység? Amikor például visszatér a mezőről, azonnal ecsetet tud ragadni, vagy szüksége van némi időre az átálláshoz?
Valójában nem lehet elválasztani egyik munkát a másiktól. Mindaz, amivel foglalkozom, egy. Az egész környezet, ahol most is vagyunk, ez a műemlék parasztház, melyet én újítottam fel, s amelyben 200 évvel ezelőtti állapotot próbálok visszaállítani, ez maga is művészi tevékenység. A lovakat is művészet céljából, művészi lovasbemutatókra tartom. A kutyám a modellem is, a tyúk adja a friss tojást a festékhez, a tojástemperával való festés pedig hagyományőrzés, nem modern festészet. Az egész komplett rendszer, a témák ugyanazok, és mindenhol a művészet játssza a főszerepet. Amikor a mezőn vagyok, akkor a festésen, festés közben pedig az állatokon jár az eszem. Létezik bennem egy belső motor, amely folyamatosan jár és mozog, ennek következtében másodperceket is ki tudok használni, nincs felesleges szabadidőm. A villamoson olvasok, a vonaton végzem az adminisztrációt, kéziratokat javítok vagy képeket tervezek, és általában ha vendégem van, akkor is firkálok valamit az egyik kezemmel. Mivel nincs televízióm és számítógépem, hihetetlen sok idővel rendelkezem a többi emberhez képest.

Ez a komplett önellátó rendszer, amelyet itt létrehozott, a létfenntartást is szolgálja. Emellett ugyanakkor sok festményt vásárolnak Öntől, amely szintén egyfajta bevételi forrás. Művészként mennyire motiválja Önt a pénz?
Olyan világrendszerben élünk, amely a pénzen alapszik, így akármennyire is utálom, nem lehet kihagyni. Törekszem a közvetlen cserekereskedelemre vagy önellátásra, ami azt jelenti, hogy egyrészt megtermeljük az ennivaló nagy részét, másrészt csereberéljük. Mindemellett azonban rákényszerít az állam, hogy például bankszámlám legyen. Bármennyire szeretném, nem tudom kikerülni a pénzt, ami arra való, hogy kiadjuk, nem pedig arra, hogy gyűjtsük. A célom az, hogy életben maradjak, és képeket tudjak festeni.

„Nem vagyok pénzfüggő”

Mi szabja meg a képeinek az árát? Egy adott galéria, a díjak, elismerések, netán az egyéni és csoportos kiállításokon való részvétel?
Galériával nem tárgyalok, tőlem legfőképpen magánemberek vásárolnak. Tíz év óta ugyanaz az ár, amely az alkotás méretétől függ. Úgymond piaci ára nincs a képeimnek. Az anyagárból és a megélhetési költségeimből tevődik össze egy-egy festményem ára. Ezt én határozom meg. Az a réteg, aki tőlem vásárol, az alsóközéposztályhoz tartozik, általában részletekben fizet, és nagyon sokszor ebben is működik a barter, cserebere, könyvért vagy valamilyen munkáért, amire nekem szükségem van; ezáltal a pénzt ki lehet hagyni. Szabadúszó művészként úgy éltem le az életem, hogy soha nem tudtam, a jövő héten miből fogom befizetni a villanyszámlát. Mégis, a gondviselésnek kiszolgáltatva vígan éltünk, mert mindig adódott egy-egy lehetőség. Most először, mióta nyugdíjas vagyok, van fix jövedelmem. Nem vagyok pénzfüggő, és ezt a falusi önellátó életmód is elősegíti.

Ahogy az élete, a képei is rendkívül színesek, élénkek. Mennyiben járul hozzá ehhez Salföld és a Balaton-felvidék? Összehasonlítva az itt született műveket azokkal, melyek még Budapesten, az 1970-es években készültek, nagy a kontraszt. Akkoriban elsősorban fekete-fehér grafikákat készített. A mostani „színességet” meghatározza a táj, amiben él?
A táj és az életforma egyértelműen. Ahogy Marx is megírta: „A lét határozza meg a tudatot.” Nem mindegy, hogy hol lakunk. Gondoltam rá, hogy ha egy panelház nyolcadik emeletén élnék, ott lenne a műtermem, és rálátnék egy másik panelházra, akkor nyilván egészen más dolgok jutnának eszembe, más dolgokat festenék. Nekem azonban nagyobb környezetre van szükségem, amihez hozzátartozik a csend és a falusi hangok, a kutyaugatás, a tehénbőgés, a szamárordítás, a lónyerítés. Ezek mind nagyon fontos és ihlető dolgok. A múltat és a természetben való életet próbálom ábrázolni, propagálni és megélni, ezért nekem itt a helyem.

A tojástempera, amit a festésnél használ, egy nagyon ősi és rendkívül nehéz technika. Miért ezt választotta, és mi a különlegessége?
Ahogy említettem, ez a fajta festészet hagyományőrzés is. Ez a technika ott kezdődik, hogy tojás, mégpedig friss tojás szükséges hozzá. Ezt kell festőszerrel összeturmixolni – mint a majonézt –, és ebbe, porfestékbe és vízbe kell mártani az ecsetet. Ebből a háromból jön létre egy színes emulzió, amely aztán az idők folyamán megköt. Ezt minden festménynél újra kell keverni, és ki kell mosni az ecsetet. Mindig csak annyi festéket keverek ki, amennyit felkenek a képre, mert maga a porfesték nagyon drága. Tiszta pigment, fém-oxidok és ásványi porok keveréke, nagyon erős színe van, de pontosan ez a lényege.

„Én itt egy világot építettem fel”

Mit jelent az Ön számára a művészet? Úgy gondolom, itt nem csak a szépségről vagy a szépről van szó, hanem egyfajta küldetéstudatról is, amihez a művészet egy eszköz.
Így van. A döntés, az elköteleződés, hogy mit fogok szolgálni, már réges-régen megtörtént. Úgy érzem, a Jóisten vagy egy angyal vezeti a kezemet. Hogy konkrétan mit kell festeni és hogyan, azt rábízom erre a belső hangra vagy mozgatóra, és ezt nem kell napról napra újragondolnom. Ezzel minden régi művész így volt, csak ma a modernitás elvárja a művésztől, hogy állandóan keressen, kísérletezzen, legyen bizonytalan – ezt értik szabadság alatt. Én itt egy világot építettem fel, mint egy Noé bárkáját, és abban hajózok az özönvíz vizein, és itt vannak velem az állataim is.

Ugyanaz inspirálja ma, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt? Az a központi gondolat, érzés vezeti Önt, mint régen, vagy pedig változott ez az évek során?
A napokban éppen azon gondolkoztam, hogy 40 évvel ezelőtt ugyanúgy festettem, és pont azok a dolgok foglalkoztattak, mint most. Nemrég egy beszélgetés kapcsán a riporter azt a címet adta az interjúnak, hogy „Ugyanazt a képet festem egész életemben”, s ez igaz. Tulajdonképpen egy kép az egész, egy ikonosztáz, ezért a 40 évvel ezelőtti képek nagyon jól illenek a mostaniakhoz.

2014-ben a Vigadóban egy életműkiállításon közel 600 képét állították ki. Hogyan született meg a kiállítás?
A Magyar Művészeti Akadémiának köszönhettem a tárlatot. Először a Műcsarnokban próbálkoztam, de onnan gyakorlatilag kitiltottak. Az igazgató levelet írt, hogy sem most, sem a jövőben nem állíthatok ki az intézményben. Ezt követően ígértet kaptam az Akadémiától, hogy ha elkészül a Vigadó, elsőnek én mutatkozhatok be. Mivel időközben Makovecz Imre elhunyt, ezért elsőként neki nyílt kiállítása. A helyhiány miatt nem volt teljes a tárlat, egész műfajok maradtak ki, és így is három sorban függtek a képek. Hatalmas munka volt, készült katalógus is, az interneten is megtalálható az anyag, úgyhogy elégedett vagyok, és úgy érzem, szabadon dolgozhatom tovább.

„Maga az élet egy csoda”

Mit jelent az Ön számára az érték a mindennapokban és a művészetben?
Maga az élet egy csoda. A teremtett világ annak minden porcikájával, minden élőlényével – ez maga az érték. Ennek a hatalmas rendszernek egy pici porszeme a művész vagy a művészet, aki, vagy ami ezt szolgálja. Így, ilyen nagyban fogom fel az érték fogalmát. Ami ennek az elpusztítására vagy megsemmisítésére tör, az értéktelen és értékpusztító.

Somogyi Győző 1942-ben született Budapesten. A képzőművészeti gimnázium befejezése után egyháztörténetet hallgatott, ebből doktorált, majd pappá szentelték. 1975-ben megvált az egyházi rendtől, és szabadúszó művész lett. Az 1980-as évek elejétől feleségével, Korényi Dalma textilművésszel Salföldön élnek. Több hagyományőrző egyesület tagja, számos könyv szerzője és grafikusa. A Balaton-felvidéki táj, a népi építészet, a vallás és a történelem témáiból merít. Történelmi témájú képein törekszik a hitelességre, rendkívüli részletgazdagság jellemzi e műveit. 1988-ban Munkácsy-díjjal, 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2014 óta a Nemzet Művésze.

Dohnál Szonja
Fotó: Babják Tamás

További képek

További cikkek

Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Kultúra
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Kultúra
'Barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam'
Tóth Eduárd, vagy, ahogy a legtöbben ismerik: Edu, egyetemi éveit Veszprémben kezdte, mára pedig már ismert stand upos, tíz éve a Dumaszínház tagja. A stand up mellett egy másik szál is erősen áthatja mindennapjait, ez pedig az írás. Két könyve is megjelent; amikor éppen nem a színpadon áll, vagy a kisfiával van, akkor a harmadik könyvén dolgozik. Egy rendkívül szellemes, jókedélyű, életvidám emberrel találkoztunk a Dumaszínház melletti bisztróban.
Kultúra
„Komolyan kell venni a közeget, amihez szólsz” – interjú Winkler Nórával
Ha azt mondom: „Winkler Nóra”, talán nem túlzás azt állítani, a név hallatán mindenkinek több dolog is az eszébe jut: televíziózás, újságírás, rádiózás, árverések levezetése, múzeumi tárlatvezetések, könyvírás… és egy dolog, ami mindezt összeköti: a kultúra. A felsoroltak alapján nem is kérdés, hogy miért lehet Nóra a Veszprém 2023 egyik munkacsoportjának tagja, hiszen ha kulturális főváros, akkor a kultúra valódi képviselője segíthet: Winkler Nóra mesélt.