Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Szarvaskúti golftréning

Sport-gazdaság
2015. június 14. 14:20

Régebben a golf nagyon drága sportnak számított, a legtöbb ember nem engedhette meg magának ezt a szórakozást. Azonban mára – az egyre több pályának köszönhetően – elérhető közelségbe került, mivel a felszerelés és a játék költségei nem drágábbak, mint például a tenisz vagy a horgászat.

Világszerte közel 70 millió embert vonzó golf a futball után továbbra is a második legnépszerűbb tömegsport, Magyarországon azonban még mindig misztikum övezi – annak ellenére, hogy a rendszerváltással egyidős Magyar Golf Szövetség 2011-ben elkészítette hosszú távú sportágfejlesztési stratégiáját, „amely a magyar golfélet fejlesztését, a fiatalok versenyeztetését, olimpiai felkészülését tűzte ki céljául”.

Ezt a fejlesztő és népszerűsítő szándékú szemléletet követik a Zirc melletti, festői szépségű szarvaskúti Forest Hills Biohotel & Golf tulajdonosai is. Ehhez illeszkedve az Írországból származó, ám magyarul is beszélő Gavin Irwin vezetőedző irányításával és Hideg Dániel asszisztens szakmai vezetésével bárki megtanulhat alapszinten játszani az európai viszonylatban egyedi kialakításúnak számító (6200 méter hosszú) pályán.

„Testnevelés órák a Forest Hillsben”

– A golf társasági játék, ahol egyének és családok is együtt játszhatnak, és amely nem csak a versenyekről szól – fogalmaz Gavin Irwin vezetőedző. – Több európai országban az egészség- és nyugdíjpénztárak által támogatott sportágként van jelen számos pozitív élettani hatása miatt. A kutatások szerint egy körülbelül három-négyórás játék jótékonyan hat a szemproblémákra, az érrendszeri, ízületi és szívpanaszokra. Mindemellett javítja a koncentrációt, ezért hiperaktív gyermekeknek kifejezetten ajánlott sportágról beszélünk, melyet a németek és a franciák már az oktatási rendszerükbe is beépítettek. Fogalmazhatunk úgy is: az egészségmegőrzésben és a jó hangulatú játékban rejlik a sportág szépsége. A Forest Hills Biohotel & Golf csapata fontos feladatának tekinti, hogy a hozzájuk viszonylag közel fekvő települések – köztük Várpalota, Veszprém, Bakonybél, Pápa és Ajka – fiataljai is megismerjék a golf szépségét, ezért az iskolákon keresztül lehetőséget biztosítanak számukra, hogy a testnevelés óráikat alkalmanként a Forest Hills-i golfpályán tartsák. A kis játékosoknak a tornacipőjükön kívül másra nincs szükségük, a felszerelést a helyszínen biztosítják számukra. A cél pedig egyértelmű: közülük kerüljenek ki a jövő bajnokai.

Ám oktatóra van szüksége annak is, aki felnőtt fejjel kap kedvet a golftanuláshoz. Körülbelül nyolc-tíz alkalom után az ember már úgy érezheti magát, mint aki golfozik, de a gyakorlást élete végéig folytathatja, akkor sem lesz belőle második Tiger Woods. Ez persze nem ok az elkeseredésre, hiszen házi versenyeket minden pályán szerveznek, a Forest Hills Biohotel & Golfban például a tenisszel is karöltve, de ide sorolhatjuk az új fejlődő sportágat, a footgolfot is.

Kovács Titusz, aki 50 évesen tanult meg golfozni, 10 éve játszik, és jelenleg szenior bajnok – tehát bárki, bármikor, bármilyen korban elkezdheti a sportot – azt mondja: a golf csak Magyarországon számít a felső tízezer sportjának, azok szemében, akik még nem ismerik… A golfjátékos úgy véli: itthon nagyon jó kialakítású pályákat találunk, és a kapcsolt szolgáltatásokra is kiemelt figyelmet fordítanak. Szarvaskúton a dinamikus, fiatal igazgató, Nagy Ádám és csapata is magas színvonalú szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A pályához tartozó Forest Hills Biohotel éttermében a gasztronómiai koncepció alapját az ellenőrzött gazdaságokból származó alapanyagok jelentik, a kínálati palettát a régimódi vendégszeretet és a modern elegancia ötvözete jellemzi, Nagy Tibor séf vezetésével. A magas minőséget és a nyersanyagok értékes beltartalmának megőrzését garantálja a modern sous vide konyhatechnológia, amely érdekes folytonosságot biztosít a hajdani vidéki táj alacsony hőfokú, hosszú főzési-sütési idejű ételkészítést művelő paraszti konyhájával. A komplexum része a négycsillagos biohotel is, melynek wellness részlege kültéri medencével egészül ki a közel 50 hektáros, bakonyi erdei környezetben, a nyugalom szigetén.

Forest Hills Golf Course: Az egyedi kialakítású pálya
A Forest Hills Golf Course egyedi kialakítású golfpálya Európában. 9 Green és 4 db Tee található minden lyuknál. Tehát a pálya egy par 72 bajnoki golfpálya, amely 6200 méter hosszú, és mindössze 27 hold földből épült, két éves munka folyamán, a világhírű, magyar származású tervező, Tom Tamto tervei alapján. Minden lyuknál 4 tee található, ezeket különböző szögekből lehet játszani. Így az 1. lyukat, mint a par 5, és a 10. lyukat, mint a par 4 lehet megjátszani a terület fekvése miatt. Ez nagyon ötletes tervezés, hiszen azt jelenti, hogy bár egy Green van, a játékosok úgy érzik, mintha másik lyukra játszanának.

Szauder Rita
Fotó: Forest Hills

További képek