Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Aki messzire „repült”

Útlevél
2015. június 14. 14:10

Veszprém, Budapest, Ohio, Illinois. Gyúró Márton gyerekkora óta vonzódott a repüléshez. Az élet az Amerikai Egyesült Államokig repítette. Az USA-ban repülőgéphajtómű-fejlesztő mérnökként kezdte, jelenleg pedig energetikai légcserélőkhöz használt ventillátor-fokozatok tervezésével foglalkozik. A hosszú útról, a munkáról és az „amerikai életről” beszélgettünk.

Jelenleg mivel foglalkozik?
Nem régen váltottam. Korábban – több mint egy évtizedig – az egyik itteni legnagyobb nagy teljesítményű dieselmotor-fejlesztő cégnél dolgoztam, helyileg Chicagóban, pontosabban annak egyik külvárosában. Feszített volt a tempó, hiszen az Európában is ismert, és ahhoz hasonló közúti környezetvédelmi emissziós limitek bevezetésében az USA három évvel előrébb jár, így az erre fejlesztett technológiát itt, az államokban teszteli a legtöbb gyártó. Ez magával vonja az összes motorplatform majdnem minden részegységének áttervezését hároméves ciklusonként. Fejlesztőmérnökként kezdtem, majd megjárva a létrát, csoportvezetőként fejeztem be. Aztán következett a már említett váltás. Új helyen, egy teljesen más világ. Kicsit északabbra költöztünk. Itt már más beosztásban, főmérnökként folytatom. A technológia részben ugyanaz, az alkalmazás viszont teljesen más. Ipari, elsősorban energetikai légcserélőkhöz használt ventillátor-fokozatok tervezésével, rendszerszintű optimalizálásával foglalkozom.

Felelősségteljes beosztásban dolgozik – mi a legérdekesebb, legizgalmasabb benne?
Csoportommal a fejlesztési divízión belül numerikus áramlási, termikus, zaj és szilárdsági szimulációk tervezéséért és végrehajtásáért felelek, mind szoftveres és hardveres oldalon. Mivel a cégen belül az összes üzletágat támogatjuk, ez változatos kihívást jelent az adott fizikai probléma modellezését illetően. A másik aspektus inkább személyes. Mindannyian ismerjük a mondást, hogy az USA a nemzetek olvasztótégelye. Ez hatványozottan igaz a kutatás-fejlesztésben. Kollégáim a világ minden tájáról jöttek és jönnek. Közös bennük, hogy diplomájukat már vagy itt, vagy Kanadában szerezték. Nyilván vannak ebből eredő kihívások, de összességében feltétlenül az előnyök dominálnak. Mindenki teljesen másfajta szemléletet, élettapasztalatot hoz magával, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a fejlesztésben oly gyakran szükséges ötletekből állandóan túlkínálat van.

„Másoddiploma az USA-ban”

Nincs közvetlen repülőjárat Veszprémből az USA-ba. Hogyan jutott odáig? Az egyetem alatt már látszott, hogy külföldön fogja kamatoztatni a tudását?
1991-ben érettségiztem a Lovassyban, majd a „fél” évfolyammal együtt én is Budapesten folytattam – személy szerint a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ott aztán negyedik évben jött a hír, hogy sikeres diplomavédés után van lehetőség az USA-ban másoddiplomázni. Ez amerikai finanszírozású ösztöndíjat jelent az adott egyetemen, és nem jár megkötésekkel, „röghöz kötéssel”. Tudomásom szerint ez mind a mai napig inkább műszaki vonalon járható út, hiszen jó mérnökökből ugyanúgy nagy a hiány itt is, mint Magyarországon. Az egyetemen – ez a ’90-es évek közepe-vége – úgy tűnt, hogy aki külföldre akart menni ösztöndíjjal, azok nagy része Németországba pályázott. Mi ilyen szempontból kilógtunk a sorból. Az egész nagyon távolinak tűnt, talán azért is volt olyan vonzó a lehetőség. Végül is két évet kellett készülni, hogy megkapjuk a szükséges ajánlásokat, meglegyen a megkövetelt angol tudást bizonyító vizsga, és természetesen az előfeltételként szabott mérnöki diploma. Négyen pályáztunk, de végül csak egy győri tankörtársammal ketten jutottunk ki az Ohio állambeli Cincinnatiba. Azóta mindkettőnknek itt, Amerikában van családunk, munkánk. Így aztán maradtunk, igaz más-más államban.

Mi a végzettsége? És mikor alakult ki Önben, hogy ez a foglalkozás vonzza?
Magyarországon repülőmérnökként végeztem. Ohióban mint „Aerospace Engineer”, amit magyarul „áramlások dinamikájával foglalkozó mérnök”-nek lehet fordítani. Itt elsősorban gázturbinák, repülőgép-hajtóművek aerodinamikájának tervezésére specializálódtam. Szüleim veszprémi tanárok, de a műszaki érdeklődés már kiskorom óta megvolt bennem – hogy pontosan honnan, azt nem tudom. A fentiekből is kitűnik, hogy a repülés mindig is vonzott, aktívan vitorlázórepültem az egyetemi évek alatt. Hétvégéimet Dunakeszin, a repülőtéren töltöttem. Így állt össze az egész.

Mennyiben más az élet kint, mint itthon? Vannak elképzeléseink az „amerikai életformáról”, de valójában milyen?
Nem tudom, hogy én vagyok-e a legalkalmasabb alany ezt megválaszolni, hiszen sosem dolgoztam, éltem felnőttként Magyarorszagon. Így a szükséges összehasonlítási alapom sem biztos, hogy teljes. Annyi viszont biztos, hogy az első benyomás, mikor az ember megérkezik a tengerentúlra, hogy minden egyszerűen csak „nagy”. Az autók, a poharak, a mosdók, a kanalak… szóval minden. Ugyanez fordítva is igaz. Európában minden olyan kicsinek, kompaktnak tűnik. Mások a léptékek. Az itteni életformáról…? Már diákként is teljesen más volt. Az egyetemen bulik már alig akadtak, csak versenyhelyzet a diákok között a jobb ösztöndíjért, tanulás minden éjszaka, beleértve a hétvégéket is. No meg ezen felül a fizetett kutatási munka. A leterhelés viszont nagyon jól felkészített az életre. Később, felnőttként szembetűnő, hogy mennyire az ember saját kezében van az élete, az állam nem szól bele szinte semmibe, de nem is támogat semmit. Például a saját döntésem, hogy beíratom-e a gyerekeimet iskolába, vagy nem. Aztán ott vannak a tipikus sárga iskolabuszos külvárosok – kerítések nélkül. A gyerekek a barátokkal csoportosan járnak egymás házaiba, ki-be. Ajtót, kocsit senki nem zár. Tudom, hogy idillikusan hangzik, de ez tényleg olyan, mint a filmekben.

„Az USA-ban minden nagy”

Milyen kint az életritmusa?
Az előbb említettem, hogy minden „nagy”. Ez igaz a távolságokra is. Mivel állami támogatás nincsen, így gyakorlatilag nem létezik közösségi közlekedés. A külvárosok hatalmas kiterjedésűek, s eme kettőből adódik, hogy szinte mindenki autóval jár, azok futásteljesítménye hatalmas. Ez azt is jelenti, hogy naponta egy óra autópályán oda, majd egy óra vissza teljesen átlagos. Ehhez jön a napi minimum tíz óra munka, ami gyakran kitolódik a hétvégékre, ünnepekre is. Mindezen felül/mellett elég sokat utazom az USA-n belül a munkámból kifolyólag. Ugyanakkor az éves szabadság magyar szemmel nézve nagyon kevés, tíz-tizenöt nap évente.

Örökre kint marad?
Ezt nem tudom. A munka, a család, a sok barát, a megalapozott egzisztencia nyilvánvalóan a kint-maradásra mozdítja a mérleg nyelvét középtávon. Aztán majd meglátjuk. Egy időben, mikor még nem voltak gyerekek, évente kétszer jöttünk Magyarországra. Ez ma már túl sok lenne, és nyilván itt van a család amerikai fele is, akik megint kontinensnyi távolságra élnek egymástól az USA-n belül. Rájuk is szakítunk időt egyenlő mértékben.

Kik veszik körül? Hogyan alakult a családi élete?
Feleségem amerikai, második generációs svéd. Őt még Ohio-ban ismertem meg, az egyetemen. Aztan Illinois-ba költöztünk, és immár négy gyermekünk van. A nagymamának és a Chicagói Magyar Iskolának köszönhetően mindegyik nagyszerűen beszél magyarul is. Gyermekeink már abban a helyzetben lesznek, hogy eldönthetik, az Atlanti-óceán melyik oldalán szeretnének majd élni.

Az elmondottakból kiderül, hogy komoly stresszel „megáldott” pozícióban dolgozik. Hogyan tud kikapcsolódni, miként tudja feltölteni magát?
Reggelente úszom. Emellett nagyon szeretek síelni – és szerencsés vagyok, mert a mostani munkahelyemtől tíz perce található egy nagyobb pálya. Télen munka után egypár kollégával vagy hétvégén a családdal mindig kijárunk. Nyáron, otthon vízisíre váltunk. Csak az ember súlypontját kell hátrébb helyezni... Már a gyerekek is nagyon jól csinálják. Említettem korábban, hogy mindig is érdekelt a repülés. A vitorlázórepülést még Magyarországon tanultam, de itt kint feladtam. Pár éve újra kezdtem, de motoros gépre váltottam. Hetente legalább egyszer kirepülök „karbantartás” végett…

Hiányzik valami Magyarországból vagy Veszprémből?
Legjobb barátaim fele mindmáig a volt lovassys évfolyamom tagjai. Szétszóródtunk, többen is külföldön élünk, de évente egyszer mindig találkozunk. Életem legmeghatározóbb évei a veszprémi középiskolámhoz kötődnek. Nagyon jó alapokat kaptunk, amelyek sokszor segítettek az életben. Nem mondanék igazat, ha nem ismerném be, hogy még mindig vannak olyan napok, amikor honvágyat érzek Veszprém iránt. Nagyon szép város, és előnyére változik.

Gyúró Márton 1987 és 1991 között a Lovassy László Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd 1998-ban szerzett okleveles repülőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 2000-ben másoddiplomázott a University of Cincinnatin, Ohio államban. Jelenleg az Amerikai Egyesult államokban él és dolgozik.

Szaksz Balázs

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.