Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A minőségből nem engedhetünk

Üzlet-leltár
2015. június 14. 14:00

A Gallicafé célja, hogy minőségi kávét kínáljon fogyasztóinak, hosszabb távon pedig saját kávéház-franchise létrehozásán gondolkoznak. Az alapító Gál Dáviddal beszélgettünk.

Mi a jó kávé titka?
Fontos, hogy maga a kávébab, a gyümölcs jó vidékről származzon, jól gondozzák, megfelelő érettségi fokban legyen, majd megfelelően dolgozzák fel. Ezután a pörkölés, a szárítás és a csomagolás fázisai következnek, de az sem mindegy, hogy a fogyasztó miként főzi meg: kiváló alapanyagból is lehet rossz kávét főzni. Ez attól függ, hogyan őrölik, milyen géppel készül. Két kávéfajtát ismerünk: a robustát és az arabicát. Ahhoz, hogy igazán jó minőségű italt kapjunk, a két típust kevernünk kell, ugyanis az arabicának a robusta adja meg a kellemes krémességet. A legfinomabb kávénak van egy kis savanyú íze, amibe beleborzong az ember, ha issza. Ahogy a bornál: ha jó minőségű gyümölcsöt használunk, és a megfelelő technológiai eljárásokat hajtjuk végre, akkor kiváló eredményt kapunk.

Miért kezdtek kávéval foglalkozni?
Egy olasz ismerősöm egy nagyobb kávépörkölő cégnél dolgozott, és ő beszélt nekünk az ebben rejlő lehetőségekről. A Magyarországon kapható kávék nagy része nem azt a minőséget képviseli, amit állít magáról, sokkal jobb ár-érték arányban lehet minőségi kávét beszerezni akár a tőzsdéről, akár erre szakosodott cégektől. Ebből finomabb kávét lehet készíteni, és mivel éttermeinkben és boltjainkban a minőségre törekszünk, ezért a kávéban is ezt szerettük volna elérni. Üzletileg ez lassan megtérülő folyamat. Dolgozunk az arculat kialakításán, a megjelenésen, ennek még az elején járunk. A célunk, hogy nyissunk egy saját kávézót Veszprémben, amelyet később akár franchise-rendszerben értékesíthetünk. A prémium minőséget könnyebb úgy eladni, ha annak már a megjelenése is a különlegességet sugallja. Exkluzív kávézót szeretnénk – most is folyamatosan váltjuk a kiegészítőket az aktuális trendnek megfelelően: a csészék, a kötények, az egyéb eszközök is ehhez igazodnak.

A magyar fogyasztók fogékonyak a trendekre?
Jellemzően most már igen. A nagyvárosokban gyökerező trendekhez hamar csatlakoznak a vidéki városok, egy kis lemaradásunk van, de nem jelentős. Magyarországon is léteznek nagy kávécégek, amelyek csak a nyers babot veszik meg, és saját pörkölőüzemmel dolgoznak, és nagy mennyiséget értékesítenek. Egyértelmű a minőség fontossága a piacon. A minőséget garantálja, hogy Olaszországban igazi szakemberek állítják össze a kávékeverékünket; ha kiöntjük eléjük a kávészemeket, ránézésre szét tudják válogatni, annyira értenek hozzá. Triest környékén már a Monarchia idején is ezzel foglalkoztak, és van olyan oktatótermük is, ahol angol vagy olasz nyelvű tanfolyamokon képzik a baristákat. Az ott megtanultakat próbáljuk átadni a munkatársainknak is.

A korábbi boros párhuzamhoz visszatérve: úgy tíz éve divatos lett érteni a borokhoz, legalább fogyasztóként. Ez az igény a kávé esetében is megfigyelhető?
Ez a trend az egész gasztronómiára igaz. Az egészség, a tudatos életmód miatt fontossá vált, hogy tudjuk, mit eszünk és iszunk. Magyarországon elsőként a boroknál jelentkezett ez az igény, majd az ételek elkészítési módjára, az alapanyagokra, a visszakövethetőségre is egyre jobban figyeltünk – ezt bizonyítják az ország egyre gyarapodó Michelin-csillagjai is. Ezután a sajtoknál is megjelent az igény, és most a kávé is egyre inkább érdekli az embereket. Szeretnénk, ha szállóigévé válna, hogy milyen jó a kávénk, ezáltal több boltban, nagyobb mennyiségben értékesíthessük, továbbra is szem előtt tartva, hogy a minőségből nem engedhetünk.

Söge
Fotó: shutterphoto.com

További képek