Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A művészet- és tudománypártoló bíboros

Múltbanéző
2015. június 3. 0:54

A veszprémi püspökség élén 1888 és 1917 között báró Hornig Károly állt. Az 1913-ban bíborossá emelt főpapot az utókor a tudományok és a művészetek pártfogójaként is számon tartja.

Hornig sziléziai eredetű budai német családba született 1840-ben, a magyar nyelvet csak középiskolai tanulmányai alatt sajátította el. 1862-ben szentelték pappá, és a Pázmáneum, a híres bécsi teológiai kar növendéke lett. 1869-ben doktorált, majd Pesten a központi papnevelő intézetben tanfelügyelő, később az egyetem rendes tanára lett. 1878-tól esztergomi kanonok, és az esztergomi prímás mellett irodaigazgató. Veszprémi püspöki kinevezése után az ereje teljében lévő főpap nagy lendülettel látott hozzá szétzilálódott egyházmegyéje rendbetételéhez.

Bő egy évszázad távlatából egyházkormányzati működése mellett a tudományokat és művészeteket pártoló tevékenysége számít maradandónak. Püspöksége negyedszázados jubileumán Rómába, a pápának küldött beszámolójában maga összegezte az elmúlt időszakban tett adományait. A templomépítések – Veszprémben például a Feltámadás- (Károly-) templom – mellett jelentős összegekkel támogatta iskolák létrehozását és felújítását, valamint az iskolákat működtető szerzetesrendeket, így az Angolkisasszonyokat és az Irgalmas nővéreket. Nevéhez fűződik a Veszprémi Hírlap című hetilap elindítása, amely a századforduló mértékadó veszprémi sajtóterméke lett. Mélyen zsebébe nyúlt, hogy a korábbi barokk stílusú veszprémi székesegyház az általunk ma ismert neoromán stílusban épülhessen újjá.

„Könyvtára 17 000 kötetet számlált”

Hornig Károly a könyvekkel meghitt barátságot ápolt. Könyvtára 17 000 kötetet számlált, amely ma a Veszprémi Érseki Könyvtárban található. Tudatosan fejlesztette ennek állományát: külföldi és budapesti antikváriumokkal, könyvkereskedésekkel állt kapcsolatban, és járatta katalógusaikat. Különös gondot fordított a veszprémi szerzőktől származó, vagy a Veszprémben megjelent, illetve a városról szóló, továbbá a veszprémi egyházmegye papjai által írt munkák beszerzésére. A könyvtárfejlesztés tudatosságát mutatja, hogy különböző témájú – így teológiai, történelmi, nyelv- és irodalomtudományi, vagy akár matematikai – folyóiratokat járatott. Könyvtárában ritkaságszámba menő módon a könyvnyomtatás hőskorából számító, 15–16. századi munkák is megtalálhatók voltak. Könyvei külsejére is kényes volt: veszprémi mesterekkel dekoratív bőr- vagy selyemkötésbe köttette azokat, amelyek így bibliotékája díszei lettek.

Az egyháztörténelem iránt Hornig maga is érdeklődött. Elődje, Padányi Biró Márton Naplóját 1903-ban jelentette meg, 1912-ben pedig a ma is gyakran forgatott és idézett Veszprém múltja és jelene című várostörténeti munkát adta ki. Ebben az évben az akadémia tagjává is megválasztották. Hornig négy vaskos kötetben jelentette meg a középkori veszprémi egyházmegyére vonatkozó latin nyelvű vatikáni forrásokat az újonnan megnyitott titkos pápai levéltárakban őrzött oklevelek alapján. A korabeli történetírás elitjébe tartozó megbízottai püspöki ösztöndíjjal kutattak az Örök Városban. Az 1896 és 1907 között megjelent veszprémi „Monumenta” című középkori oklevéltár azóta is példaként szolgál az igényes és tudományos könyvkiadás számára.

A 20. század elejének meghatározó hazai szobrásza, a veszprémi születésű Csikász Imre Hornig támogatásával tanulhatott két évig a müncheni képzőművészeti akadémián. Veszprémben a Hornig család kápolnájának épített Károly-templom portáléját tervezte, de nevéhez köthető több városi emléktábla (Batsányi, Ferenc József, Petőfi) és köztéri alkotás létrehozása mellett a mai megyei könyvtár, az egykori püspöki számvevőség ekkor felhúzott épülete díszeinek megtervezése is. Szoldatits Ferenc festő is élvezte a püspök anyagi támogatását. A művész számos hazai – és itáliai – templom számára festett oltárképeket, többek között az egri székesegyház Mária-kápolnájáét is ő készítette. Hornig megbízásából Veszprémben a püspöki palotában található magánkápolna veszprémi szenteket megörökítő oltárképét festette meg: a Magyarok Nagyasszonyát Szent Imrével és Margittal.

„Jelentős összegek jótékony és kulturális célokra”

Hornig Károly végrendeletében is gondolt a kultúrára: számos értékes műtárgyát hagyta a veszprémi múzeumra, továbbá jelentős összegeket fordított jótékony és kulturális célokra. Halálával olyan püspök távozott az egyházmegye éléről, aki a püspöki tevékenysége révén rendelkezésére álló erőforrásokból nagyvonalúan támogatta az arra érdemesnek bizonyulókat.

Karlinszky Balázs

További képek

További cikkek

Múltbanéző
Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.
Múltbanéző
Épületeket alkotott, városképet alakított
A századforduló időszaka Veszprémben is a nagy építkezések korszaka volt. Az ekkor alkotó Csomay Kálmán építőmester keze munkájának nyomát is hosszú időre megőrizte a város.
Múltbanéző
A LÁNCOS KÖDLOVAG
Ma még mindenki tudja Veszprémben, hogy ki volt az a bőrdzsekis, fémes, színes arc, aki szeretett leülni egy-egy kávéra, aki fáradhatatlanul rótta a város utcáit télen, nyáron. Szilágyi Lackó festő. Már életében kultuszfigura lett. Ő volt a punk festő, az avantgárd művész. Nekem – és sokaknak: Lackó.
Múltbanéző
MEGALKUVÁS NÉLKÜL
Egry József a 20. századi magyar festészet egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb, egyetlen művészeti iskolához sem kötődő alakja, aki a nyomorból indulva jutott el a legmagasabb szintű művészetig. „Az igazi alkotó, mindegy, hogy milyen származású: proli vagy herceg, a rangja isteni.”
Múltbanéző
A CSILLAGOK FELÉ
Egyszerű veszprémi iparos család sarjaként megjárta Münchent, Brüsszelt, Párizst, Itáliát – szobrászművészete a kor kiemelkedő alkotói közé emelte, ám korai halála nem tette lehetővé az életmű kiteljesedését. Csikász Imre az örök lehetőség marad a magyar képzőművészet történetében, aki ennek ellenére számos kiemelkedő alkotással gazdagította hazánk művészetét.