Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Munkám középpontjában az ember áll

belföld
2015. június 3. 0:43

Ízig-vérig városi ember – urbanista. Városban él, gondolkodik, az határozza meg mindennapjait. Világlátásában a gazdaság és a kultúra szerves egységet alkot. Ezt az urbanista világszemléletet korát meghazudtoló bölcsességgel tudja érvényre juttatni, és sebészi pontossággal megvalósítani. Temesvári Balázzsal, a VKSZ Zrt. vezérigazgatójával egy rövid beszélgetésre „álltunk meg” a Chiantiban a szokásos hétköznapi rohanásban.

Kávét? Teát?
Fekete teát.

Amerikai vállalatpszichológusok szerint sokat elárul egy menedzserről, hogy teát vagy kávét iszik. A kávét fogyasztók gyors felpörgésre, dinamikus kitörésekre képesek, a teakedvelőket ezzel szemben filozofikus alkatú vezetőknek tartják, akiket lassú, jól megtervezett, de töretlen fejlesztések jellemeznek.
Abszolút egyetértek ezzel a megállapítással. Vállalatvezetői hitvallásom, hogy ne gyors, hanem mindig több szempont alapján kialakított döntések jellemezzenek. Minden projektet vagy vállalatot érintő ügyet szeretek több emberrel, több oldalról megközelíteni, majd a véleményeket szintetizálva kialakítani álláspontomat.

A tevékenysége egyszemélyes show vagy csapatmunka?
Régen azt gondoltam, magányos harcos vagyok, de aztán rájöttem, hogy nem. Szeretem és igénylem a társak véleményét. Lejárt a polihisztorok kora, egy vállalatvezető nem érthet mindenhez! A jó menedzsernek jó szakemberekre van szüksége, akik a saját területükön többet tudnak nála. Neki az egészet kell látni, és az ahhoz vezető legjobb utat megtalálnia. Az élettől, a tulajdonosoktól mindig kaptam egy céget, hozzá egy feladatot – és nekem ehhez kellett választanom segítőket.

„A legfontosabb, hogy tudjunk bánni munkatársainkkal”

Mit kell legjobban „tudnia” egy menedzsernek?
Legfőbb feladatunk az emberekkel való bánásmód. Természetesen emellett elengedhetetlen a jogi, gazdasági és a szakmai tudás, a jövőbe látás, de legfontosabb, hogy tudjunk bánni munkatársainkkal. A projekt, a cél, a munkamódszer és a megoldás szűk körű megfogalmazása után mindezt érthetően be kell mutatnom a munkatársaknak. Motiválnom kell a csapatomat, a cégemet, az ott dolgozókat. Muszáj elhitetnem minden egyes munkatársammal, hogy legyenek büszkék arra, amit csinálnak. Amit teszünk, az jó, hasznos, és ehhez szükségünk van az ő munkájukra.

A VKSZ esetében mi a cél? Mit vizionál?
Szeretném, ha VKSZ a Balaton és Bakony térség meghatározó szolgáltatója lenne. Az itt élők életminőségét szeretném javítani szolgáltatásainkkal – gondolok itt a hulladékkezelésre, a köztisztasági munkákra, az energetikai szolgáltatásokra, parkgondozásra.

Kevesen tudják, hogy egy önkormányzati tulajdonú cégnél nem olyan egyszerű a helyzet, mint egy profitorientált, magántulajdonú vállalatnál, hiszen itt a lakossági érdekek sokszor ellentmondanak a profitérdekeknek.
Egy ilyen cégnél a térségben élőket szolgálod, az ő életüket akarod jobbá tenni. Nagyon fontos, hogy semmit sem csinálunk ingyen, mert annak nincs értéke. Mindennek van ára, és természetesen haszonra törekszünk, de létezik egy faktor, amelyet mindig figyelnünk kell: ez pedig az itt élők komfortérzete. Éppen ezért társaságunk tevékenységének központjában az ember áll!

„Nyugaton más a szemlélet”

Sokszor hallottam Öntől a kulturális alapú városfejlesztésről. A VKSZ szempontjából hol találkozhatunk ezzel?
Franciaországban szereztem az MBA végzettségemet, ahol tanáraim azt javasolták, hogy kulturális területen helyezkedjek el. Természetesen nyugaton más a helyzet, más a szemlélet, mint nálunk, ott úgy gondolják: a kórházat ne orvos, az iskolát ne tanár, a színházat ne színész irányítsa, hanem menedzser. Nos, nem a kulturális szférában dolgozom, ám szerintem a kultúrának minden egyes munkaterületen jelen kell lennie – a VKSZ esetében például a dolgozóink megnyilvánulásában. Emellett számos olyan terület létezik, ahol a kultúrát be tudjuk csempészni a munkánkba: például a parkolóház egyik nagy üres falfelületét helyi művészek hasznosíthatnák, vagy az üres hangáraink rendezvényeknek adhatnának otthont.

Mennyi időt jelent ez a típusú munka naponta?
Sokat – főleg az elején. Számomra jelenleg napi 8–10 óra aktív odafigyelést igényel a vállalat.

Hogyan tud pihenni?
Ha tehetem, hetente többször úszom, és sokszor biciklizem egyedül, mert az akkor csak az edzésről szól. A hétvége pedig a családé.

Játsszunk el a gondolattal, hogy nem kell már dolgoznia, és azzal foglalkozhat, amivel szeretne. Akkor mit csinálna?
Galériát nyitnék. A 20. századi különböző izmusokból gyűjtenék képeket. Adnék és vennék.

Temesvári Balázs
Jogász, ELTE
MBA, Université de Nantes IAE, Nantes, Franciaország

2009–2010 Pro Veszprém Városfejlesztési és Befektetés-ösztönző Kft. ügyvezető, projektmenedzser
2010–2012 Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., ügyvezető igazgató
2012–2014 Széphő Zrt., Székesfehérvár, vezérigazgató
2014– VKSZ Zrt., Veszprém, vezérigazgató

Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.
Feladatok: hulladékgazdálkodás, parkgondozás, hőszolgáltatás, kéményseprés, temetőgondnokság, parkolás, piac- és vásárcsarnok, intézményfenntartás és gazdálkodás.
A VKSZ Zrt. 2014. évi éves nettó árbevétele: 4 079 756 242 Ft
A VKSZ Zrt. foglalkoztatotti létszáma: 426 fő + 30 fő közfoglalkoztatott

Pethő Imre
Fotó: Babják Tamás

További képek

További cikkek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Harmadával több használt lakás cserélt gazdát májusban
Élénkülőben van a használt lakóingatlanok országos piaca, legalábbis erre utalnak a májusi adatok. Az ingatlan.com becslése szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételére került sor a hónapban. Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.