Elemző: válsághelyzetben nem tud megfelelően fellépni az EU

  • belföld
  • 2020.05.08
    12:04
  • MTI
Válsághelyzetben nem tud megfelelően fellépni az Európai Unió, a 2008-as gazdasági válságból, a 2015-ös migrációs válságból és a koronavírus-járványból is látszik, hogy csak nemzetállami szinten lehet sikeresen kezelni a krízishelyzeteket - közölte a XXI. Század Intézet vezető elemzője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Deák Dániel szerint míg az Egyesült Államok a 2008-as gazdasági válságból gyorsan kilábalt, az EU - rossz reakciója miatt - csak 2014-re tudta megszünteti a visszaesést. A migrációs válság is az uniós intézmények "működésképtelenségét" mutatja, hiszen a mai napig nincs az EU-nak egységes válasza, a koronavírus-járványra pedig nem reagált időben, nem adott útmutatást a tagállamoknak, és jelenleg sincs megállapodás az uniós szintű gazdaságélénkítő programokról, valamint a következő hétéves költségvetési ciklus keretösszegeiről - tette hozzá.

Az elemző úgy látja, EU-nak ugyan megvannak az eszközei a válságkezeléshez, de azokat nem jól használja.
Kutatások alapján az látszik, hogy az említettek miatt az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent az állampolgárok uniós intézményekbe vetett bizalma. Ez azt jelenti, hogy a járvány után az európai egyesült államokat támogató politikai erők gyengülni fognak, a nemzetállamok pedig erősödni - mondta Deák Dániel.

2020. június 05., péntek  •  Fatime
Menü