Stabilizálódott a kínai feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Stabilizálódott a kínai feldolgozóipar teljesítménye áprilisban az új koronavírus-járvány belföldi visszaszorítását követően, ám a jelenleg a világ többi részén tomboló járvány újabb kihívásokkal állítja szembe a kínai gazdaságot.

A csütörtökön közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,8 pontra csökkent áprilisban az előző hónapban mért 52,0 pontos adathoz képest. A feldolgozóipari BMI azonban ezzel továbbra is a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött maradt, és magasabb szinten állt a járvány előtti időszakban mért adatoknál - a márciusi, kimagasló mutató előtt utoljára 2018 szeptemberében regisztráltak 50,8 pontot a kínai feldolgozóiparban. Elemzők mindazonáltal kicsivel erősebb, 51,0 pontra számítottak áprilisban.

Februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány miatti üzemleállások és egyéb korlátozások miatt, amelyek feloldását követően márciusban markáns javulást ért el a szektor.

A termelésre vonatkozó részmutató áprilisban 53,7 pontra csökkent a márciusban mért 54,1 pontról. Az új megrendelések állománya a márciusiról 1,8 ponttal gyengülve 50,2 pontra mérséklődött. Aggodalomra ad okot, hogy az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex 12,9 ponttal esett vissza a múlt hónaphoz képest, 33,5 pontra zsugorodva, különösen, mivel Kína bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 20 százaléka származik a kivitelből. Csang Li-csün, a CFLP elemzője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutat: az új exportmegrendelések állományának csökkenéséből látható a járványnak a világgazdaságra és a nemzetközi kereskedelemre kifejtett hatása. Az elemző szerint a kivitel visszaesésének ellensúlyozására a belföldi kereslet erősítésére kell helyezni a hangsúlyt.
A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban további erősödést mértek a múlt hónaphoz képest. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a márciusban számított 52,3 pontról 53,2 pontra nőtt.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 0,3 ponttal 52,1 pontra emelkedett. Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex 4,6 ponttal 59,7 pontra bővült az év negyedik hónapjában.

Az üzleti várakozások részindex szembetűnően erősödött: egy hónap alatt 57,3 pontról 60,1 pontra emelkedett, ami azt mutatja, hogy a feldolgozóiparon kívüli vállalkozások egyre javuló bizalommal tekintenek a piac jövőjére a járványhelyzet javulásának tükrében. Az építőiparban különös derűlátásról árulkodik a 65,4 pontos adat.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a márciusi 53,0 pontról 53,4 pontra bővült.
Kína gazdasága a járvány bénító hatásainak nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. Az idei év gazdasági céljait várhatóan a járványhelyzet miatt március elejéről elhalasztott parlamenti ülésszakon tűzik majd ki, amelyet egy szerdai bejelentés alapján május 22-i kezdettel tartanak majd Pekingben.

2020. június 05., péntek  •  Fatime
Menü