Nem csak a forint, hanem a román lej is gyengélkedik

A múlt héten a román lej is lejtőre került. Így nem csak a forint, hanem a román lej is sokat veszített az értékéből az euróval szemben.

z https://arfolyamtudos.hu összeállításából megtudjuk, hogy mi áll a háttérben.

Nem is csoda, hogy gyengélkedik a lej. Nagyon sok oldalról került ostrom alá a román deviza. A Hónap elején a bizalmi szavazáson megbukott a jobbközép román kormány, bár a lej gyengülése már ez előtt is megkezdődött. Az ország gazdasági kilátásai viszont határozottan bizonytalanok: a külkereskedelmi mérleg romlik, a folyó fizetési mérleg hiánya növekszik, az államháztartási hiány pedig emelkedő pályán van.

Mindezek hatására a román lej új történelmi mélypontra süllyedt és az euróval szemben elérte a 4,8-as szintet. A legutóbbi mélypont a forinthoz hasonlóan tavaly novemberben volt.

A gazdasági elemzők szerint nélkülözhetetlen, hogy a román hatóságok elkezdjék azokat az intézkedéseket, amelyek csökkenthetik a deficitet. Ezeket viszont a belpolitikai válság és az idén esedékes önkormányzati és parlamenti választások vélhetően hátráltatják.

Az Európai Bizottság 7 százalékos államháztartási hiányt vetített előre 2021-re, amennyiben a román kormány nem hajt végre korrekciós intézkedéseket az állami költségvetésben vagy az adópolitikában.

A lej gyengülésének közvetlen következménye az – egyre nagyobb mennyiségben importból származó – élelmiszerek drágulása, illetve az euróban felvett hitelek törlesztő-részletének megemelkedése.

2020. április 09., csütörtök  •  Erhard
Menü